V obci Rabí nedaleko Sušice stojí hrad. Totiž zřícenina hradu. Přesněji největší hradní zřícenina v Česku.
Je to právě ten hrad, během jehož obléhání husitskými vojsky v roce 1421 měl Jan Žižka přijít o druhé oko a oslepnout.
Na tuto historickou událost pamatuje v Rabí mimo jiné restaurace Vystřelený Vočko, kterou najdete na návsi nedaleko hradu.
Po prohlídce největší hradní zříceniny v Česku jsme s partnerkou zamířili právě sem – na oběd. Do restaurace, kde i v pondělí, když je hrad zavřený, servírují kolem dvou stovek jídel. A což teprve, když je hrad otevřený a k tomu přeje počasí. To pak Vystřelený Vočko praská ve švech.

Koncept této restaurace stojí hlavně na hotových jídlech. Minutky (v době naší návštěvy se v menu nacházely jen dvě), jsou jen nikoliv zásadním rozšiřujícím doplňkem nabídky podniku.
Vybíral jsem proto z hotovek, které nabízely pestrou škálu uspokojení chuťových potřeb mlsounů i hladovějících turistů. A z nich jsem zvolil pečeného králíka na dijonské a hrubozrnné hořčici s kapkou černého piva, k němu vařené brambory a rajčatový salát. Kdo jste četl oblíbenou knihu Drahoušek na česneku od Václava Fikara, která se objevila v širší nominaci na literární cenu Magnesia Litera 2025 v kategorii Humoristická literatura, asi budete tušit proč.

Tady musím říct, že v restauraci se nám dobře sedělo. Obsluhující slečny byly usměvavé a velmi příjemné, přestože podnik byl plný strávníků, a neztrácely smysl pro humor.
A do toho jedna z nich přinesla králíka. Kuchařem naaranžované jídlo na talíři lákavě, rozhodně mým očím podlézalo. A že se přímo na hlavním talíři nacházela miska s rajčatovým salátem? Nijak mi tato swkutečnost nevadia, spíš mě to bavilo. Vypadala jako takové rudé magické oko, které porci hlavního jídla nijak neubralo.

A dál už je vše prosté. Králičí stehno v hořčičné omáčce vypadalo jako kytara na obalu dobré desky… a chutnalo stejně tak. Užil jsem si ho, jako kdyby vystoupilo z poslední Fikarovy knihy, a jediné, co mi o chvíli později přišlo líto – když už byl talíř téměř prázdný -, že nebylo dva- až třikrát větší. Tak moc mi tahle úprava králičího masa sedla, tak moc mně po prohlídce hradu jeho nápaditá chuť udělala dobře.
Nepochybuji o tom, že kdyby Vystřelený Vočko existovalo v Rabí již v 15. století, Husitům by v této restauraci na návsi chutnalo. A pak by jim ani nevadil veselý název, odkazující na oslepnutí bratra Žižky.
Egran Wolf